Telling the truth about SME life today

Digital Marketing Quiz – Test Your Knowledge

Digital marketing quiz

The advent of smartphones and social media kick-started a mass migration of products and services into the online world. Whereas marketing historically consisted of fliers, billboards, television advertisements etc, nowadays the vast majority of marketing successes and failures happen on social media and other spaces where high amounts of people congregate.

Table of Contents

Digital marketing interviews assess a candidate’s understanding of the digital marketing landscape and their ability to navigate the water. You will often find variants of these questions asked in a digital marketing job interview.

Business owners are well aware that around 63% of shopping occasions now begin online, and that if you want to be a successful business owner, you must also be a successful digital marketer, or at least have one on board. That is why RealBusiness has decided to create a well-rounded set of digital marketing interview questions to test your knowledge and see if you have what it takes to become a true competitor in today’s online world.

Online Digital Marketing Questions

Looking To Begin A Digital Marketing Career? Test Yourself With These Digital Marketing Interview Questions.

The digital marketing industry ranges across different online platforms, from website traffic to app downloads, and is rife with many acronyms which intersect as much as they act independently. The online world moves fast, and keeping up with the latest digital marketing trends requires knowing it like the back of your hand.

Looking to begin a digital marketing career or business? Test yourself with these digital marketing interview questions below.

1. What does SEO stand for?

  1. Send Email Out
  2. Serial Editorial Output
  3. Search Engine Optimisation
  4. Search Expectation Order
  5. Search Engine Rankings

 

2. What percentage of web traffic originates from organic search?

  1. 27%
  2. 32%
  3. 48%
  4. 53%

 

3. Which of the following is NOT a type of digital marketing?

  1. Video
  2. Social media
  3. Print advertising
  4. Email

 

4. What does PPC stand for?

  1. Pay Per Click
  2. Programme Placement Code
  3. Programme Pay Customer
  4. Personal Placement Clicks

 

5. What is the maximum number of characters per tweet on social media platforms?

  1. 140
  2. 180
  3. 240
  4. 280

 

6. Which of the following is NOT a type of content marketing?

  1. Image
  2. Blog post
  3. OneNote
  4. Video

 

There are seldom a few digital marketing campaigns that are effective without a good content strategy.

7. What is a CRM?

  1. Consumer Relations Marketing
  2. Customer Relationship Management
  3. Customer Returns Manager
  4. Critical Relationship Manager

 

8. Which is more secure: HTTP or HTTPS?

  1. HTTP
  2. HTTPS

 

9. What does “branding” mean in digital marketing?

  1. Market segmentation
  2. Your target market
  3. Personal identity and image
  4. Putting your logo on products

 

10. What is anchor text?

  1. The visible text that is hyperlinked to another page
  2. The text in the top left of a webpage
  3. The most prominent text on a page, used by search engines to assign a title to the page
  4. A slogan that sticks in a consumer’s mind

 

11. What is a persona?

  1. Your target audience
  2. Someone who joins your mailing list
  3. A repeat customer
  4. A fictional representation of a group of customers

 

12. What is the name of email marketing that the recipient has consented to receive

  1. Search Marketing
  2. Permission-based email marketing
  3. Internet advertising
  4. Social web marketing

 

13. What is the name given to marketing to customers based on their location?

  1. Geographic
  2. Psychographic
  3. Behavioural
  4. Demographic

 

14. How many users does LinkedIn have

  1. 470 million
  2. 630 million
  3. 740 million
  4. 850 million

 

15. What does CTA stand for?

  1. Consequence To Advert
  2. Call To Action
  3. Computer Tracked Actions
  4. Characteristic Tracking Advert

Answers and Questions of Digital Marketing

ANSWERS

1. What does SEO stand for?

Answer: 3 – Search Engine Optimisation.

SEO boosts website owners’ traffic by targeting the searches that potential customers make. It is one of the key parts of digital marketing and incorporates many sub-categories, such as search engine marketing, social media marketing, email marketing – etc.

2. What percentage of web traffic originates from organic search?

Answer: 4 – 53%.

Combine this with the 15% of traffic coming from paid search and you’ll see that over two-thirds of web traffic is originating from search engines.

3. Which of the following is NOT a type of digital marketing?

Answer: 3 – Print Advertising

Video, social media and email are all key parts of digital marketing. Print advertising, however, is purely physical. Before digital marketing existed, print marketing was the most effective form of advertising. Traditional marketing, which includes print advertising, is now often used in conjunction with digital marketing strategies to create a more comprehensive approach. A digital marketing campaign is essential for reaching a wide audience and achieving marketing goals.

4. What does PPC stand for?

Answer: 1 – Pay Per Click

PPC stands for pay-per-click, which is a type of search engine advertising. This is essentially a way of buying traffic to your site, rather than achieving it organically. PPC can be tracked via Google Analytics, and it’s vital. PPC is a crucial part of any digital marketing campaign, allowing businesses to evaluate performance, pivot strategies as needed, and improve conversion rates.

5. What is the maximum number of characters per tweet?

Answer: 4 – 280

X, previously known as Twitter, uses so few characters to promote promptness in communication. Efficiency with your words is one of the keys to social media marketing success.

6. Which of the following is NOT a type of content marketing?

Answer: 3 – OneNote

Images, blog posts and videos are all types of content marketing. OneNote is a note-taking software.

Content marketing is a part of SEO. Although content marketing won’t usually directly promote a product or service, it aims to attract and engage potential customers to drive conversion by targeting keywords, found through keyword research.

7. What is a CRM?

Answer: 2 – Customer Relationship Management.

Familiarity with CRM and other digital marketing tools like Google Analytics and Moz is essential for aligning with the company’s current digital marketing teams. Digital marketers rely on CRM to meet the needs of current and potential customers.

8. Which is more secure: HTTP or HTTPS?

Answer: 2 – HTTPS

HTTPS is relevant to digital marketing due to Google prioritising safer web pages. Responsive web design and security are two key traits that google, which is the largest search engine marketing tool across digital marketing platforms, prioritises.

9. What does “branding” mean in digital marketing?

Answer: 3 – Brand Marketing

Brand marketing is an important digital marketing strategy.

Branding includes your tone of voice, style and overall persona of your business. Some companies are seen as experts whilst others are down-to-earth, relatable and friendly. The personality of your business is demonstrated through your branding, helping consumers to recognise your brand and relate to it. Brand marketing exists to promote trust among customers.

10. What is anchor text?

Answer: 1 – Visible Text in a Hyperlink

Anchor text can be optimised for search engines by making it relevant to the target page and keeping it succinct. It is great for link building.

11. What is a persona?

Answer: 4 – Fictional Representation

In digital marketing, a persona is a fictional character which represents your ideal customer. It is one of many digital marketing tools used to identify and cater to a target audience. A persona is vital for achieving effective digital marketing KPIs.

12. What is the name of email marketing that the recipient has consented to receive?

Answer: 2 – Permission-based email marketing.

Easily one of the more simple questions in the digital marketing interview. Permission-based email marketing involves communicating by email with consumers who have actively opted into receiving email marketing. This digital marketing strategy is effective because you already know that your target audience is receptive.

13. What is the name given to marketing to customers based on their location?

Answer: 1 – Geography

Consumers differ greatly based on geography, sometimes requiring entire shifts in your digital marketing campaign.

14. How many users does LinkedIn have?

Answer: 3 – 740 Million

LinkedIn is a business-oriented social media presence, making it a great place to network. Every member of your digital marketing team should have a LinkedIn, as it only improves their digital marketing position to cooperate and share ideas with fellow marketers.

15. What does CTA stand for?

Answer: B

CTA stands for Call To Action. This is a written directive that tells your audience exactly what you want them to do. An effective call to action will help to increase interaction, as well as your conversion rates.

Calls to action are used in every type of digital marketing. You’ll find them on websites, landing pages, email marketing, social media posts, blog posts and even within videos. Whenever you want to tell your customers what to do next, you’ll need to use an effective call to action to direct them.

How did you do?

So, how did you fare with our digital marketing interview? Is your digital marketing knowledge up to date, or do you need to brush up?

Digital marketing interviews play a crucial role in evaluating a candidate’s understanding of the latest trends and their ability to apply digital marketing strategies effectively.

Digital marketing is quickly transforming the marketing landscape. If you want any chance of staying ahead of the competition, you’ll need to make sure that you keep up to date with the rapid advances in digital marketing, adopting new trends as they emerge so that you never get left behind.

Having an in-depth understanding of digital marketing techniques can help you promote your business effectively in today’s ever-changing consumer market. Staying updated is crucial for advancing your digital marketing career, as it equips you with the skills and knowledge that hiring managers look for in candidates.

Trending

Related Stories

Most Read

Trending

If you enjoyed this article,
why not join our newsletter?

We promise only quality content, tailored to suit what our readers like to see!